Türkiye Noterler Birliği, 5 Mayıs 1972 tarihinde yayınlanan Noterlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesine istinaden her yıl 5 Mayıs tarihinde Türkiye Noterler Gününü bir kutlama ile anmaktadır.
Türkiye Noterler Birliği’nin ülke genelinde 1800’den fazla üyesi bulunduğunu biliyor muydunuz?
Noterler Günü’nün Doğuşu
Cumhuriyetin ilanının ardından, noterlik hizmetlerinin başlamasına dek olan sürede Kâtib-i Adil Kanunu Muvakati yürürlükte idi. İlk olarak 1938 yılında, 3456 sayılı kanun ile ardından 1512 sayılı ve 5 Mayıs 1972 tarihli Noterlik Kanunu’nun kabulü ile Noterler Birliği kurulmuş ve bu tarih Noterler Günü olarak ilan edilmiştir.
Noterlik ve Çevirmen İlişkisi
Noterlerin görevleri genel olarak, hukuki güvenliği sağlamak ve oluşabilecek anlaşmazlıkları önlemek için her türlü işlemi belgelendirmektir. Bu sayede yapılan işlemler hukuki değer taşır ve ileride karşılaşılabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmiş olur.
Noterler aynı zamanda yetkinliğinden emin oldukları çevirmenlere yemin zaptı verebilir ve bu çevirmenlerle işbirliği içinde çalışabilirler. Noterden yemin zaptı alabilmek için çevirmenin, çeviri yaptığı dillere olan hakimiyetini belgelemesi gerekir. Yabancı dilde eğitim aldığınızı gösterir bir diploma, transkript, sınav belgesi, yabancı dil sertifikası, yurtdışından alınmış belgeler için denklik belgesi gibi yabancı dil bildiğinize ilişkin destekleyici her türlü belge yemin zaptı almanızı kolaylaştırır. Noterler yemin zaptı verdikleri çevirmenler tarafından tercüme edilmiş olan belgelerin tasdik işlemlerini de gerçekleştirir. Noter tarafından onaylanmayan çeviri belgeler resmi kurumlarca kabul edilmez ve kullanılamaz. Bu sebeple noterlik kurumu, çevirmenlik sektörü için oldukça önemlidir.
Dijital Tercüme olarak, çeviri dünyasında da varlıkları ile kendimizi güvende hissettiren tüm noterlerimizin gününü kutlarız.