Kozmetik Terimlerinin Etimolojik Kökeni

Primer

“Makyaj bazı” olarak da bildiğimiz “primer” İngilizcede “to prime” yani “hazırlamak” anlamına gelmektedir. Bu kelimenin kökeni aslen Latinceden, “ilk saat” anlamına gelen “prima hora” ifadesinden gelmektedir.

Pigment

Pigment tüm nesnelere renk veren bir maddedir. Kozmetik ürünlerinin kalitesini belirlemede pigment yoğunluğu oldukça önemli bir yere sahiptir. Geçmişte insanlar bir şeye renk vermek için baharatları veya doğal boyar maddeleri kullanmışlardır. “Pigment” kelimesinin kökeni ise Latince “boyamak” anlamına gelen “pigere”den gelmektedir.

Mat

Günümüzde birçok makyaj ürününde moda olan mat tonlar neredeyse vazgeçilmezimiz haline geldi. Hatta ve hatta güzel bir kontür uygulaması için “bronzer” olarak adlandırdığımız bronzlaştırıcı pudralarda aradığımız en önemli özelliklerden biri de “matlık”tır. Bu sözcüğün kökeni ise “solmuş” anlamına gelen yazılışı aynı, Eski Fransızca olan “mat” sözcüğünden gelmektedir.

Maskara

Birçok kişinin favorisi ve makyajın en sevilen unsurlarından olan “maskara” sözcüğünün kökeni kesin olarak bilinmese de “maske” anlamına gelen İtalyan sözcük “maschera”dan türediği düşünülmektedir. Türkçede sıklıkla “Rimel” olarak da adlandırılan ürünün bu ismi ise, Fransız kozmetik imalatçısı “Eugène Rimmel”in isminden gelmektedir.