25 April
World Malaria Day [WHO]
25 Nisan
Dünya Sıtma Günü
World Health Organization, (Dünya Sağlık Örgütü) üye devletleri tarafından 25 Nisan, “World Malaria Day“ yani “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiş olup, her yıl sıtma bir diğer adı ile “malarya” hastalığının önlenmesine, hastalığa sahip hastaların kontrolüne yönelik çalışmaların devamına olan değerli ihtiyacı anımsatmak ve toplumların bu hastalık ile ilgili her detay hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesini sağlamak gayesi ile dünya genelinde birbirinden farklı gönüllü çalışmalar, etkinlikler ve bilgilendirme seminerleri düzenlenmektedir.
Biz de Dijital Tercüme olarak medikal alandaki akademik çalışmaların çevirisinde sıklıkla karşımıza çıkan; pek duyulmamış olduğu için dikkate alınmayan ama her sene milyonlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan bu hastalık için farkındalık yaratmak adına, metin sahiplerinden izin alarak oluşturduğumuz kısa bilgilendirmeyi, korunma yollarını ve önerileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Özellikle Afrika’daki ülkeler ile yapılan enerji alanındaki protokoller neticesinde son yıllarda artan ticari ilişkilerimiz sebebiyle kıtaya yapılan ziyaretler oldukça fazlalaşmış bulunuyor. Afrika’da yerel dillerin yanı sıra, Fransızca ve İngilizce konuşulduğu için kurulacak tüm ilişiklerde çevirmenlerin rolü de oldukça büyük. Metinde de okuyacağınız üzere Afrika dışındaki birçok ticari bağlantımız olan ülkede de görülen ve sıkça yolculuk yapanları fiziksel olarak tehdit eden bu hastalığın, sözlü çevirmenler için dikkate alınması gerektiği bir gerçek.
Keyifli okumalar, sağlıklı çeviriler…
Sıtma Nedir?
Mısır ve Çin kayıtlarına göre sıtmanın geçmişi M.Ö. 2700’lü yıllara dek giden, özellikle Afrika Kıtası gibi tropik ve subtropik bölgelerde yaygın görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, hücrelerin içine yerleşen farklı Plasmodium türleri tarafından oluşturulan ve parazit türüne göre değişkenlik gösteren; ateş nöbetleri ile seyreden, anemi ve splenomegali gibi belirtiler ile kendini gösteren paraziter bir enfeksiyon olduğundan insan hayatı için oldukça tehdit edici bir hastalıktır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre 2015 yılında %90’ı Afrika Kıtası’nda olmak üzere dünya çapında 212 milyon kişi sıtma hastalığına yakalanmış ve hastalardan 429 bin tanesi enfeksiyona bağlı olarak yaşamını yitirmiştir.
[box] “Seyahat Hastalığı” olarak da bilindiğini biliyor muydunuz?[/box]
Ayrıca Latin Amerika’nın bir kısmı ile Asya ve Hindistan da bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerdir. Her yıl tropik ve subtropik ülkelere seyahatlerde bulunan batılı turistlerden ortalama olarak 120 bini hastalığa yakalanmaktadır.
Kalkınmamış ülkelerde halen hastalığın görüldüğü, tedavi edilmemesi halinde ölüm ile sonuçlandığını bilmekteyiz.
Kuluçka süresi ortalama 7 gün olan hastalığın semptomlarının sıtma-endemik bölgeye gidildikten en erken 7 gün sonra (genellikle 7-30 gün içerisinde) görülmekte olduğunu belirten sağlık örgütüne göre:
Sıtma hastalığı semptomları; ateş, titreme,terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı ve halsizliktir.
Nasıl Korunabiliriz?
Sıtma için koruyucu bir aşı bulunmuyor ancak sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemlere destek olarak sıtmadan koruyucu ilaçların da kullanılması korunmak için tek yoldur. İlaçların uygulanması; sıtma görülen bölgeye seyahat etmeden önce, seyahat sırasında ve seyahat sonrasında olmak üzere çok aşamalıdır.
Öneri: Seyahat dönüşlerinde (sıtma hastalığı riski olan bölgeler için) kişilerin, ateş ya da grip benzeri belirtiler gördükleri anda vakit kaybetmeden tıbbi yardım almaları ve seyahat geçmişi ile ilgili doktoruna kesinlikle bilgi vermeleri gerekmektedir.