Привет!
День русского языка
6 июня
Birleşmiş Milletler Rus Dili Günü
6 Haziran
6 Haziran Rus Dili Günü aynı zamanda 19.yüzyılın büyük Rus şairi Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in doğum günüdür ve bu güne adanmış olmakla beraber her yıl coşku ile kutlanır. (D.Y.: 1799)
Puşkin’i anmak amacı taşıyan günde, şairin adı ile bağlantılı olan her müzede çeşitli sergi ve konserler düzenlenir, farklı ülkelerden öğrenciler ise Rusça Bilgi Yarışması’na katılırlar.
…’YA
Sorma, neden keder yüklü düşüncemle
Eğlenirken sık sık tasalanışımı,
Neden her şeye mahzun bakışımı ve
Hayatın tatlı düşünden kaçışımı;Sorma, neden sönüp gitmiş yüreğimle
Neşe dolu aşktan nefret ettiğimi,
Kimseye canımsın demediğimi de,
Hem bir kez seven bir daha sevemez ki.Mutlu olamaz, bir mutluluğu tadan,
O kısa bir an için verilmiş bize.
Gençlikten, şehvetten ve her türlü hazdan
Bil ki, yalnız keder kalır hepimize.Çevirenler: Kanşaubiy Miziev – Ahmet Necdet
Birleşmiş Milletler Rus Dili Günü
6 Haziran günü, büyük Rus şairi A.S. Puşkin’i anmak, çok dillilik ve kültürel çeşitliliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi programı kapsamında çeşitli organizasyonlar ile kutlanmaktadır. Programın esas amaçlarından biri BM’nin var olan altı resmi dilinin eşitliğini korumaktır. BM’nin altı resmi dili: İngilizce, Arapça, İspanyolca, Çince, Rusça ve Fransızca olarak belirtilmiştir.
Rus Dili Günü’nün ilk kutlaması Kırım Rusları tarafından 1996 yılında yapılmıştır. 2007 yılının ardından bu gün, “Uluslararası Rus ve Slav Kültürü Festivali” adı ile kutlanmaya başlamış ve Birleşmiş Milletler tarafından da kabul görmüştür.
Nasıl Kutlanır?
Rus dil bilimci ve yazar olan İvan Klimenko’nun önerisi ile Rus dilini korumak, geliştirmek ve yaşatmak gayesi ile 2011 yılının ardından daha coşkulu bir şekilde kutlanmaya devam etmiştir. Bu coşkulu kutlamalar; Rus dil bilgisi yarışmaları, Rus yazarlar hakkındaki kısa bilgi yarışmaları, şiir okumaları, edebiyat sohbetleri, konser, sergi vb. kültürel değeri yüksek ve insanlara Rus dilini anlatmak, yaşatmak amacı taşıyan aktiviteler şeklinde yapılmaktadır.