22 Nisan Dünya Günü


Sorularla Dünya Günü

  1. Nedir?

UNESCO Dünya Konferansı tarafından dünyamızdaki hayatın güzelliğini kutlamak, çevresel tehditlere dikkat çekmek fikri ile tanımlanmış özel bir gündür.

  • Neden 22 Nisan?

Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart’ı önerilmiş olsa da  mevcut çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu desteği ile tepki gösterilen ilk harekete ithafen 22 Nisan seçilmiştir.

  • İlk Dünya Günü Kutlaması Nasıl Olmuştur?

22 Nisan 1970 çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak adına 20 milyon kişinin katılım gösterdiği ve ABD’nin ilk “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasaları”nın hazırlanmasına da zemin hazırlayan etkinlikle olmuştur.

  • Dünya Gününde Dünyamız İçin Yapabilecekleriniz Nelerdir?

Enerji tasarrufu yapın.

Toplu taşıma kullanın.

Yerli ürünlere yönelin.

Ağaç dikin.

Tüketimlerinizde aşırıya kaçmayın.

Toplu taşıma kullanın!

İspanyolca “Ley de Derechos de la Madre Tierra” ismiyle Dünya Ana’nın Yasası; gezegenimize içerisinde barındırdığı yaşam formlarının tümüne temelde 7 özgül hak ve sorumluluk tanımlayan ve Dünyamızı “Kamu ilgisinin kolektif bir öznesi” olarak betimleyen bir Bolivya kanunudur.

  1. Yaşama Hakkı: Yaşam sistemlerinin bütünlüğünü, sürdürülebilirliğini, kapasite ve şartlarıdır.
  2. Yaşamın Çeşitliliği Hakkı: Tüm canlıların, farklılık ve çeşitliliklerini tehlikeye sokacak herhangi bir genetik değişime uğratmaksızın ya da yapay olarak yapıları değiştirilmeksizin korunması
  3. Su İçin Hak: Yaşam formlarının korunması adına suyun kalitesi ve içeriğinin korunması
  4. Temiz Hava İçin Hak: Yaşam formlarının korunması adına havanın kalitesi ve içeriğinin korunması
  5. Denge Hakkı: Dünyamızı oluşturan yaşam bileşenlerinin iç ilişkilerini, birbirleri ile olan etkileşim ve doğal döngülerini dengeli bir şekilde sürdürebilmeleri
  6. Yenilenme Hakkı: Doğrudan ya da dolaylı olarak insan aktivitelerinden etkilenen yaşam sistemlerinin etkili ve faydalı bir şekilde yenilenmesi
  7. Kirlenmeme Hakkı: Dünyamız ve bileşenlerinin, insan hareketleri sonucu oluşan zehirli ve radyoaktif atıkların zararlı etkilerinden korunması hakkıdır.