Çocuklarınızla çocuk olmak için harika bir müze! Yıllar önce oynadığınız oyuncaklarınızla karşılaşabileceğiniz bir zaman tüneli adeta… Müzede, bu oyuncakların tarihiyle ilgili bilgi sahibi olabilir, duygusal zamanlar geçirebilirsiniz. Gitmeden önce yazımıza göz atmayı unutmayın.
Müze Hakkında
Şair ve yazar Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005 tarihinde kurulmuş olan müze, 1700’lü yıllardan günümüze dek uzanan çeşitliliğe sahiptir. İstanbul Oyuncak Müzesi, Avrupa ülkelerinde büyük önem taşıyan oyuncak müzeleri kapsamında ülkemizdeki boşluğu tamamlamaktadır. Dünyadaki örnekler arasında önemli bir yer edinmiş olan müze, 2012 yılının Kasım ayında İstanbul Oyuncak Müzesince gerçekleştirilen ve dünyada ilk olan TOYCO-2012 İstanbul (Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği) buluşmasına ev sahipliği yapmıştır.
İstanbul Oyuncak Müzesi, dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncülük yapmış ve “Oyuncak Müzelerinin Başkenti” unvanı ile İstanbul’u taçlandırmıştır.
Ülkemizdeki diğer oyuncak müzeleri ise aşağıdaki gibidir:
2011’de kurulan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait: Antalya Oyuncak Müzesi
2013’de kurulan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait: Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
2015’te kurulan Ataşehir Belediyesi’ne ait: Düştepe Oyun Müzesi
2017’de kurulan Kartal Belediyesi’ne ait: Kartal Masal Müzesi
2017’de kurulan Samsun Canik Belediyesi’ne ait: Canik Oyuncak Müzesi
Tüm bu müzeler İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ın danışmanlığı ve küratörlüğünde kapılarını ziyarete açmıştır.
Müzede Neler Var?
1700’lü yıllardan günümüze dek uzanan oyuncak çeşitleri; 20 yılda 40’tan fazla ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın alınan oyuncaklar… Uzay Oyuncakları Bölümü’nde uzay oyuncaklarının Ay’a ulaşma çabası, Tren Oyuncakları Bölümü’nde Sanayi Devrimi oyuncaklarının dilinden anlatılması..
Bu bölümlerde ve müzede dekor, sahne tasarım sanatçısı Sayın Ayhan Doğan tarafından tasarlanmış olup, sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği sayesinde dünyada bir ilki teşkil etmektedir.
“Bundan bende vardı!”
Müzenin, ziyaretçilerine söylettiği bir cümledir “Bundan bende vardı!” Bir özelliğidir müzenin; aileyi, ailenin üç kuşağını birden kucaklaması ve tıpkı bir zaman makinesinde hissettirmesi… Dede/nine, baba/anne ve torunlar bir zaman tünelinde gibi dolaşırken kimi çocukluğuna, kimi ise gençlik yıllarında yürür adeta müzenin vitrinleri önünde. Çocukluk anılarını dinleyebileceğiniz, çocukluğunuzu çocuklarınıza anlatabileceğiniz en doğru yerdir oyuncak müzesi.
Oyuncakları Görmek Yetmez: Etkinlik ve Eğitimler
Müzenin çocuklarını en mutlu eden yönlerinden bir tanesi de müzede düzenlenen etkinlik ve eğitimler ile “sazı çocukların eline vermesidir”. Her ay çeşitli etkinlik ve eğitimlere ev sahipliği yapan müzenin kapsamlarından bazıları; Çizgi Film Atölyesi, “Kağıttan Şato” Tasarım Atölyesi, “Ejderha ve Prenses” Origami Sanat Atölyesi, Müzikli Oyunlar ve Ritim Atölyesi, Bez Bebek Yapım Atölyesi’dir.
Müze’de Keyifli Anlar Paylaşabilirsiniz…
Müze Kafe’de sevdiklerinizle çayınızı yudumlarken, oyuncakların büyülü dünyasının atmosferinde sohbet edebilir, her Salı “Yasemin Sungur’la Kitap ile Sohbet” etkinliğine katılabilirsiniz.
Günün en önemli öğünü: Kahvaltı! Müze’de yüzyıllık oyuncaklar eşliğinde tıpkı çocukluğunuzdaki gibi leziz bir kahvaltı keyfi yaşayabilirsiniz.
Zaman tünelinde doğum günü! Müze’de dilerseniz eğlenirken öğreten bir doğum günü kutlaması da yapabilirsiniz.
Kurumsal organizasyonlara da açık olan müze; toplantı, sunum ve eğitimlere uygun salonu ile hizmet vermektedir.
Sunay Akın Hakkında
Kendi cümleleri ile…
Hayatımdaki en önemli ödül ise Cemal Süreya’nın benim için “İlk şiirlerinden biriyle uçtu çocuk” demesi oldu…
Uçmak!..
Bundan daha büyük bir ödül kazanamayacağıma inanıyorum.”
Müzenin, 2010 ve 2011 yıllarında ”Avrupa’nın En İyi Müzesi” yarışmasında ödüle aday gösterildiğini biliyor muydunuz?
Müze İletişim, Ziyaret Saatleri ve Ücret
Adres: Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı, No: 17 Göztepe / İSTANBUL
Müzenin ziyaret saatleri 09:30 – 18:00 olup, Pazartesi günleri kapalıdır.
E-posta: info@istanbuloyuncakmuzesi.com