Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü İstanbul Müzesi
Tarihi
1905 yılında yapımına başlanmış olan müze 1909 yılında tamamlanmıştır. Yapılma amacı, Posta ve Telgraf Nezareti Binası olarak hizmet etmektir. Bilinen ilk ismi “Posta ve Telgraf Nezareti Binası” olan bu tarihi bina, 1930 yılında “Yeni Postane” olarak isimlendirilmiş daha sonrasında ise “Büyük Postane” olarak anılmaya başlanmıştır. Postanenin mimarı Mimar Vedat Tek’tir.
Konumu ve Mimari Özellikleri
Mısır Çarşısı ile Yeni Cami’ye yakın bir konumda bulunan 3200 metrekarelik postane binası 4 katlıdır. Çini işlemeciliği ile Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış olan binada tarihi esintileri hissetmek sizi oldukça garip hissettirecek. Geçmiş dönemlerde, İstanbul Radyo Evi olarak da hizmet veren bina, 1958 yılından bu yana tam anlamı ile postane hizmeti vermeye başlamıştır. Cephesi mermer ve yontma taş ile kaplanmış olup giriş basamaklar ile yükseltilmiştir. Girişte bulunan kubbenin kapatıldığı bina, iç mimari olarak, orta mekân ve orta mekânı çevreleyen odalardan meydana gelmekte olup günümüzde PTT Başmüdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Ek olarak, binanın giriş katında bulunan tüm donanımlara sahip Sirkeci PTT merkezi halen hizmet vermektedir.
Müzenin Yapısı ve Bölümleri
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul PTT Başmüdürlüğü yönetimindeki müze; Posta, Pul, Telgraf ve Telefon olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır:
Posta Bölümü
İlk olarak 23 Ekim 1840 tarihinde başlayan, posta hizmetlerinde kullanılan araç ve gereçler sergilenmekte olup, posta hizmetlerinin geçmişten günümüze dek geçirdiği evreleri de görmekteyiz. Sergide; posta ve merkez çantaları, posta kutuları, posta hatlarını gösteren haritalar ile halen günümüzde kullanımı süren otomatik damgalama makinaları da yer almaktadır.
Pul Bölümü
Bu bölümde, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze dek uzanan çeşitli pullardan oluşmuş geniş bir koleksiyona yer verilmiştir.
Telgraf ve Telefon Bölümü
Sergide; 9 Eylül 1855 yılında ilk olarak Edirne-Şumnu arasında çekilen ilk telgraf hattı, 1881 yılında Soğukçeşme-Yeni Cami postane binası arasındaki ilk telefon tesisatından günümüze kullanılmış olan Mostar, Hük telgraf cihazları, elektro-mekanik ve elektronik telem primor cihazları, çeşitli türlerde telefonlar, manuel ve otomatik telefon santralleri ve PTT fabrikalarında yapılmış olan telefonlar yer almaktadır.
Ulaşım ve İletişim
Yeni Postane Sokak, Hoybar Mahallesi, Zaptiye Caddesi, No: 25 Eminönü-Fatih/ İSTANBUL
Tel: 0212 520 90 37
Ziyaret Gün ve Saatleri
Hafta sonu ve resmi tatiller dışında her gün açık olan müzeyi 08:30 – 12:30 ve 13:30 – 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.