Çin’in en büyük teknoloji firmalarından biri olan yerel arama motoru Baidu, yakın zamanda dili anlayabilecek bir yapay zekâ yöntemi geliştirdi.
Yapılan haberlere göre teknoloji devi şirket, yapay zekânın dil anlayışının ölçütü olarak görülen Genel Dil Anlayışı Değerlendirmesi’nde (GLUE) Microsoft ve Google’ı gerisinde bıraktı.
Bu değerlendirmede cümledeki varlıkların adlarını ayırt edebilmeye, İngilizcede “it” zamirinin o cümlede neyi kastettiğini kavramaya yönelik çeşitli 9 farklı test bulunmaktadır.
Ortalama bir insan bu testten 100 üzerinden 87 alırken, Baiudi’nin yeni göz bebeği ERNIE (Bilgi Entegrasyonu Aracılığıyla Geliştirilmiş Temsil) 90’ın üzerinde puan almayı başardı.
Google’ın BERT (Transformatörlerden Çift Yönlü Kodlayıcı Temsilleri) modeline benzeyen ve doğal dili anlama (NLU) sürecini yapay zekâ için dönüştüren bir yöntemle geliştirilen ERNIE, rakiplerini geride bırakarak yapay zekânın dil konusunda ne denli geliştiğine dair büyük bir örnek oluyor.
Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi ile kültürler arası iletişimde basit dil engelleri ortadan kalkacakmış gibi görünüyor. Eşleşme oranları ve istatistikler incelendiğinde ise uzmanlık alanı çevirilerinde hâlen tecrübeli bir çeviri ekibinden destek almak şart.