2000’li yılların başından itibaren inanılmaz bir hızla gelişen teknoloji sayesinde artık insanlar birbirleriyle hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde iletişim kurmaya başladı. Bu sayede normalde görmemizin mümkün olmadığı yerleri görebiliyor, örneğin Almanya’da yaşayan akrabalarımızın ne yaptığından sanki her gün onlarla birlikteymişçesine haberdar olabiliyoruz. Tabii hiçbir şeyi kaçırmamak için de akıllı cihazlardan, bilgisayarlardan kopamıyoruz. Ancak yanlış kullanım sonucunda kişide fiziksel rahatsızlıklar doğurabilen bu bağımlılık; tıp dünyasında araştırma konusu olmuştur. Fiziksel rahatsızlıklardan biri olan ve günümüzde araştırmalar sonucunda yeni tanımlanan “Tech Neck” hastalığı ortaya çıkmıştır.
Tech Neck Nedir?
İngilizce kelime kökeninden gelen “Tech” teknoloji ve “Neck” ise boyun anlamına gelmektedir. Dolayısı ile Tech Neck elektronik cihazlara, yanlış bir duruşla uzun süreli bakma sonucu baş ve boyun kısmında oluşan rahatsızlıklara denir.
Birisiyle mesajlaşırken kısa sürer diye başımızı öne eğeriz fakat kendimizi mesajlaşmaya kaptırdıktan sonar zaman su gibi akıp geçer ve ancak mesajlaşmayı bitirdikten sonra boynumuzdaki ağrıyı hissederiz. Bu ağrı aslında sandığımızdan çok daha ciddidir. Başımızı öne doğru eğdiğimizde, açıya bağlı olarak boynumuza 27 kg’a kadar yük bindirmiş oluyoruz. Sürekli böyle bir pozisyonda kalmak bir süre sonra postür bozukluklarına, boyun fıtıklarına, boyun ve çene kırışmasına neden olabiliyor.
Ancak bu yeniçağ hastalığı sadece bu semptomlarla sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda ciltteki elastik yapıyı bozarak özellikle çene altında sarkmalara ve kırışıklıklara neden olmaktadır. Her ne kadar internet ortamında bu hastalığın sadece kadınları etkiliyormuş gibi yansıtılsa da en çok teknolojiye bağımlı olan 18-40 yaş grubunu etkilemektedir.
Bir çevirmen sağlığını korumak için ne yapmalıdır?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar, telefon, tablet gibi tüm teknolojik aletler çevirmenlerin işinin bir parçası haline gelmiştir. Kolaylaştırıcı unsuru taşıyan ve zamandan kazandıran bu aletlerin ne yazık ki sadece olumlu tarafları yoktur. Sürekli bilgisayar başında çalışan çevirmenler kendilerini çeviriye kaptırdıklarında zamanın nasıl geçtiğinin farkında bile olmadan çok zararlı bir biçimde oturarak çalışmalarını sürdürüyorlar.
Uzun süre kullanımdan uzak durmanın mümkün olmadığı durumlarda bu hastalığa yakalanmamak için nasıl bir önlem almamız gerektiğini bilmemizi gerekir.
Peki, bu hastalığa yakalanmamak için ne yapmalıyız?
Birkaç tavsiye;
İlk olarak çalışma ortamımızı ayarlamamız gerekir.
- Bilgisayar, telefon, tablet vs. göz ile aynı seviyede olmalıdır. Bunun için özellikle tablet, bilgisayar destekleri kullanarak doğru pozisyonu almanızı tavsiye ederiz. Bilgisayarımızın ekranını göz hizamıza 90 derecelik bir açı ile gelecek şekilde konumlandırmalıyız. Koltuğumuzda dik oturmalı ve dirseklerimiz masaya değecek şekilde çalışmalıyız.
- Göz sağlığımızı korumak için 10-15 dakikada bir kafamızı ekrandan kaldırmalı ve birkaç dakika ekran dışında bir yere bakmalıyız.
- Boyun sağlığımızı korumak için bir takım egzersizler de yapabiliriz. Kafamızı sağa ve sola yatırıp 20 saniye tutabilir, çenemizi sağ ve sol omzunuza 5’er defa değdirebiliriz. Bilgisayar başında çalışırken sadece boynumuz değil tüm vücudumuz etkilenir. Bu nedenle arada bir ayağa kalkıp yürümeli, esneme hareketleri yapmalıyız. Boynu, öne-arkaya, sağa-sola döndürme hareketleri, kasılmaları engelleyerek kasların sertleşmesini önleyecektir.
- Kırışıklıklara karşı korunmak için doğru mesaj tekniği ile düzenli olarak özel yağlarla veya nemlendiricilerle uygulama yapabiliriz.
- Kendinizi işe kaptırıp saatlerce teknoloji aletlerin başında oturmamalıyız. Ara verip az da olsa hareket etmemiz kan dolaşımını aktifleştirecektir.
- Sağlıklı yaşam için gerekli olan ve mutlaka bu hastalığa karşı alınabilecek bir diğer önlem ise spordur. Gün içerisinde yapmamız mümkün değilse bile işimiz bittikten sonra mutlaka sporumuzu ve yürüyüşlerinizi aksatmamalıyız.
- Beslenme bir diğer önemli unsurdur. Sağlıklı bir yaşam için de gerekli olan doğru beslenme için kendimize belirli bir saat planı ve beslenme listesi oluşturmalıyız.
- Kendimizi işe kaptırıp beslenme saatimizi kaçırmamak için kullandığınız teknolojik aletlerde hatırlatıcıyı aktifleştirebiliriz.
Yukarıda yer alan unsurlar Tech Neck rahatsızlığına yakalanmadan önce alınabilecek tedbirleri içermektedir. Eğer Tech Neck rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak yukarıda belirtilen tedbirleri uygulamanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca geçmeyen ağrı şikâyetlerinde de mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.