Arapça, kültürel ve ekonomik alanda dünyada önde gelen dillerden birisidir. Kendine ait alfabesi ve farklı özellikleriyle ilgi çekici bir görünüme sahip. Bu eski dil hakkında etkinlikler ve bilgilendirmeler yapılan bir günü de bulunmaktadır. Dünya Arapça Günü, çok dillilik ve kültürel çeşitliliğe vurgu yapılması adına ilk defa 18 Aralık 2010 tarihinde UNESCO tarafından kutlanmıştır. Arapça, 18 Aralık 1973 tarihinde Birleşmiş Milletler’in resmi dillerinden birisi olarak kabul edildiği için ay ve gün olarak 18 Aralık seçilmiştir.
Özellikle İslamiyet’in ortaya çıkışından sonra, Arapça dünya çapında kültürel bir öneme sahip oldu. İslamiyet, Arap coğrafyası kaynaklı olduğu için Arap dili İslamiyet ile özdeşleşmiş hale geldi.İslamiyet vasıtasıyla kültürel anlamda söz sahibi olan Arapça, Abbasiler ve Endülüs Emevileri döneminde de bilim dünyasında söz sahibi oldu. Abbasiler, Beyt’ül Hikmet kütüphanesinde Yunanca, Latince ve Farsçadan yapılan çeviriler ile bilim, teknoloji ve astronomi alanında ilerledi ve sonrasında yetişen bilim adamları ile araştırmalarını Arapça olarak yapmaya başladı. Artık bilim dünyasında söz sahibi olan çalışma ve araştırmalar Arapça dilinde yazılıyordu. Bugünkü İspanya sınırları içerisinde varlığını sürdürmüş olan Endülüs Emevileri devleti de bilimsel ve teknolojik çalışmalara önem vermeyi ihmal etmedi. Endülüs Emevileri de gerek Yunancadan yapılan çevirilerle gerekse kendi dillerinde yaptıkları araştırmalarla Arapçayı saygın bir dil haline getirdi.
Günümüz dünyasında yaklaşık 400 milyon insan Arapça konuşmaktadır. Büyük petrol rezervlerine sahip Arap coğrafyasınınekonomik gücü ve Arapların İslam dünyasındaki konumu itibariyle Arapça dünyadaen çok konuşulan altıncı dil olmuştur.
Türkler ile Araplar yüzyıllardır siyasi,ekonomik ve kültürel etkileşim içerisindedir. Türk halkları tarafından İslamiyet’in benimsenmesi ile Arapça Türkler arasında yaygınlaştı. Büyük Selçuklu Devleti’nde bugünkü yükseköğretim seviyesinde olan eğitimler Arapça dilinde veriliyordu. Harf İnkılabına kadar Türkler, Arap alfabesini kullandı. Bununla birlikte Arapçadan Türkçeye yaklaşık 6000 sözcük ve birçok ek geçti. Böylelikle Arapçanın Türkçe dili üzerindeki etkisini ve önemini görmek mümkündür.
İşte bunlara birkaç örnek:
Ehliyet (Ar. Ehliyyet) isim 1. Sürücü belgesi. 2. Ustalık, uzluk
Kitap (Ar. Kitāb) isim 1. Ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü 2. Herhangi bir konuda yazılmış eser 3.Kutsal kitap
Gayrimenkul (Ar. gayr+menkul) isim 1. Taşınmaz
Kelime (Ar. kelime) isim 1. Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük
Nakit (Ar. nakd) isim 1. Para, akçe 2. Kullanılması hemen mümkün olan para, peşin para, likit