Bugün dünya çapında yaklaşık 7.000 farklı dil konuşuluyor. Tabii ki, bu dillerin hepsi aynı sayıda kullanıcıya sahip değil. Örneğin Peru dili Taushiro, yalnızca Amadeo Garcia isimli bir kişi tarafından konuşuluyor. Bu da demek oluyor ki Amadeo Garcia öldüğünde onunla birlikte bir dil ve bir kültür de ölecek.
Bu yazımızda ele alacağımız 10 dil, söz konusu dili ana dili olarak konuşan insanların sayısına dayanmaktadır.
Sizce birinci sırada hangi dil yer alıyor? İngilizce mi?
Birçok insanın düşündüğünün aksine ve küresel bir dil olmasına rağmen, İngilizce ana dil olarak en fazla konuşulan dil sıralamasında birinci sırada yer alamıyor.
Gelin, hep birlikte en çok konuşulan ana diller listesine göz atalım.
- Mandarin Çincesi (1248 milyon): Mandarin Çincesi çoğunlukla Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan, Malezya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde konuşuluyor.
- İspanyolca (437 milyon): İspanyolca bugün tam 21 ülkede konuşuluyor. Bazen “Kastilya dili” olarak da adlandırılabiliyor.
- İngilizce (372 milyon): Ana dili İngilizce olanların yanı sıra, bugün 0,5 ila 1,8 milyar insan da ikinci dil olarak İngilizce konuşuyor. “Küresel bir dil olma” statüsü ise büyük ölçüde ABD’nin kültürel ve bilimsel egemenliğinden ileri geliyor. Günümüzde birçok kişi için “daha iyi fırsatlar sunan” dil olarak görüldüğünden, hiç kuşkusuz öngörülebilir gelecekte hâkim olmaya devam edecek.
- Arapça (295 milyon): Sağdan sola yazılan standart Arapça, Eski Kuzey Arap dillerinin hayatta kalan tek formu olan klasik Arapçanın bir türevidir. Dikkat çeken özelliklerinden biriyse alfabesinde sadece üç sesli harf bulunmasıdır.
- Hintçe (260 milyon): Hindustani dilinin standartlaştırılmış bir şekli olup Hindistan’ın iki resmi dilinden biridir. Günümüzde 17 farklı ülkede konuşuluyor. İngilizcedeki “shampoo, jungle, bungalow” kelimelerinin kökenlerinin Hintçeden geldiğini biliyor muydunuz?
- Bengalce (242 milyon): Kelimelerin gramer cinsiyetinin olmadığı Bengalce, Bangladeş ve Hindistan’ın bazı bölgelerinin resmi dilidir. Hindistan’ın en ünlü edebi eserlerinin çoğu yazılmıştır.
- Portekizce (219 milyon): Portekizce, Orta Çağ Galiçyaca-Portekizcesinden evrilmiş bir Roman dilidir. Portekiz dışında, São Tomé ve Príncipe, Brezilya, Angola, Gine-Bissau, Doğu Timor ve Mozambik’te konuşuluyor.
- Rusça (154 milyon): Birleşmiş Milletler’de konuşulan altı dilden biri olan Rusça, ağırlıklı olarak Rusya, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’da konuşulan bir Slav dilidir. Çeviri eylemini Latin alfabeye kıyasla biraz daha zorlaştıran Kiril alfabesini kullanır.
- Japonca (128 milyon): Sözcük varlığı ağırlıklı olarak diğer dillerden alınan ödünç sözcüklerden oluşan Japonca, önceleri Çinceden sonrasındaysa Batı dillerinden sözcükler ödünç almaya başlamıştır. Hiragana, Katakana ve Kanji olmak üzere üç farklı yazı sistemi kullanır.
- Pencapça (119 milyon): Pakistan’da en çok konuşulan dil olup kelime hazinesi Hintçe, Farsça ve İngilizce gibi dillerden etkilenmiştir.