İçerik, dijital dünyanın temelini oluşturur. İçerik, aynı zamanda markalar için kendilerini dünyaya tanıtmaya yarayan bir temeldir. Bu içerikler, farklı kültürlerde doğru bir şekilde algılanmasına yardımcı olmak adına yerelleştirilir. Peki yerelleştirilmiş bir içeriğe neden ihtiyacımız var? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.
Etiket: kültür
1961’de Amerika’daki büyük indirimler alışveriş çılgınlığına, o da yarattığı izdiham sebebiyle hayatın durmasına sebep olduğundan tarihe “kara” bir leke olarak geçmiş ve gazeteler “Kara Cuma” olarak manşet atmışlardır. Fakat Black Friday kalıbı ülkemizde ya çevrilmeden ya da önüne olumlu sıfatlar alarak yerelleştirilmektedir. Neden mi?
Merriam Webster’ın 2019’un kelimesi olarak ilan ettiği “they” kelimesi artık çoğul anlamıyla değil, “o” (he/she) zamirinin cinsiyetsiz ve alternatif kullanımı olarak öne çıkıyor.
Dilbilimsel tabirle, aynı zamanda ekin olarak da adlandırılan kültür, dilin ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm insanların ilişkilerinin oluşmasına ve kendilerini ifade etmeye olanak sağlayan dil sayesinde kültürler nesilden nesle aktarılmış, hatta kültür bununla yetinmeyip dili şekillendirmeye başlamıştır.
Dünya üzerinde tek bir dilin tüm insanlığı kapsayıp; iletişim, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde tüm insanları tek bir çatı altında toplayıp toplayamayacağı konusu son zamanlarda gündeme gelmektedir. Tüm insanların anlaşması için bir dil yeterli değil midir? Neden bu kadar farklı dil var ve insanların anlaşması neden bu kadar zor? Bu sorular üzerine insanlık tarihi boyunca tartışılmış ve hala tartışılmaya devam etmektedir.
Birleşmiş Milletler, Uluslararası Yerli Diller Yılı olarak ilan edilen 2019’u takiben 2022 – 2032 yılları arasını da Uluslararası Yerli Diller Onyılı olarak ilan etti.
“Dil, her insanın getirip bir tuğla koymasıyla inşa edilen bir şehirdir.”
Bir dil öğrenmek, dünyaya açılan bir pencere daha demektir. -Çin Atasözü
“Diller; doğar, büyür ve ölürler.”
Şehirler içlerinde yalnızca insanları değil; tarihi, kültürü ve iletişimi de barındırır. Her şehrin farklı bir hikayesi vardır ve bu olgu şehirleri eşsiz yapar. Yazımızın 4. bölümünde sizlere dört eşsiz şehri tanıtıyoruz.