Ülkemizdeki Müzeler

Biz, Dijital Tercüme ailesi olarak; bir çevirmenin kültüre tam hâkim olabilmesi için edebi ve sanatsal açıdan güncel kalması; müzeleri, tarihi ve kültürel değere sahip yerleri sıkça ziyaret ederek kendini geliştirmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bu kapsamda siz değerli okuyucularımıza gezi önerilerinde bulunuyoruz. Müzeler Haftası sebebiyle bu konuda bir yazı derledik. Keyifli okumalar.

Müzeler bizim için ne ifade ediyor?

Kimi zaman öğrenmek, kimi zaman geleceğe sıçramak, kimi zaman ise zamanda yolculuk yapmak… Amaç ne olursa olsun, sonuç hep aynı: Müze gezmenin mutlulukla bir ilgisi olduğuna yürekten inanıyoruz; hâl böyle iken “Müzeler Haftası” bizi oldukça heyecanlandırıyor.

Dünyada Müzeler Günü

18 Mayıs, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM, International Council of Museums) tarafından “Uluslararası Müzeler Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünya çapında tanınan bu gün UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ya da UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) onayı ile her yıl daha fazla ilgi çeker hale gelmiştir.

Ülkemizde Müzeler Haftası

1982 yılından bu güne dek Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri ile her yılın 18 ile 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanmakta olup ülkemizin sahip olduğu kültür varlıklarını korumanın, tarihin ve tarihi eserlerin değeri ile değerine layık bir ilgi ile her birini tanımamız gerektiğinin vurgusu yapılır.

Müzeler Haftası boyunca çeşitli müzeler ücretsiz olarak ziyaretçi kabul eder, milli kültür ve tarih bilgisinin pekişeceği bu haftaya özel her müzenin kendi bünyesinde çeşitli atölye ya da etkinlikleri olur. Alanında uzman kişilerin konferansları, değerli sanatçıların sergileri, müzecilik alanına dair bilinmeyen ve dahası bu haftada gerçekleşir.

[Bunu biliyor muydunuz?

Eskiden müzeler halka açık değildi; sadece devlet yöneticileri ile bilginler müzeye girme hakkına sahipti. 1850 yılından sonra müzelerde bulunan eserler sergilenerek halka açık hale getirilmiştir.]

Türkiye ve Müzecilik

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, ülkemiz genelinde müze sayısı 2017 yılında %5 oranında artış gösterdi ve 438 oldu.

Türkiye’nin En İyi 10 Müzesi

2017 yılında aralarında Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarihçi İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul ve Tarihçi, Şair Pelin Batu’nun da bulunduğu Jüri listesine göre Türkiye’nin en iyi 10 müzesi sırası ile;

Zeugma Mozaik Müzesi/ Gaziantep

https://www.zeugma.org.tr/

Zeugma Müzesi ünlü Çingene Kızı, Mars Heykeli, Roma dönemine ait çeşmeler ve 2 bin yıllık mozaikler ile ilgi odağı olmuş durumda. 1700 metrekarelik alan kaplayan mozaikleri ile Zeugma aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak kayıtlara geçmiştir.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri/ İstanbul

https://www.istanbularkeoloji.gov.tr/

Sahip olduğu bir milyonu aşkın eser ile dünyanın en büyük müzeleri listesine giren Arkeoloji Müzesi, 1981 yılında İmparatorluk Müzesi olarak açılmış olup; Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Anadolu ve Arap Yarımadası’ndan eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi/ Ankara

https://www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/

Paleolitik Çağ’dan günümüze dek gelen eserlerin bulunduğu müze, Tarihi Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da yer almaktadır.

Topkapı Sarayı/ İstanbul

https://topkapisarayi.gov.tr/tr

Osmanlı’nın tam 400 yıl boyunca dünyaya hükmettiği yönetim merkezi olma özelliği ile eşsiz bir yapıya sahip olan Topkapı Sarayı için İlber Ortaylı, “Herkesin, yoğun bir tarih bölgesi olan Tarihi Yarımada’daki Topkapı Sarayı ve Ayasofya’yı mutlaka görmesi gerekir.” demektedir.

Baksı Müzesi/ Bayburt

https://baksi.org/

Çağdaş sanat ve geleneksel en sanatlarını aynı çatı altında iç içe barındıran müze, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından yaptırılmış olup 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülüne layık görülmüştür. Dünyadaki en sıra dışı müzelerinden biri olarak tanımlanmaktadır.

Antalya Arkeoloji Müzesi/ Antalya

https://www.antalyamuzesi.gov.tr

Yorgun Herkül ve Dansöz figürü ile tanınan müzede mozaikler, lahitler, Tanrılar Salonu ve ikonalar da yer almaktadır.

Çorum Müzesi/ Çorum

https://www.corumkulturturizm.gov.tr

Boğazköy, Ortaköy, Alacahöyük ve Eskiyapar gibi kazıları devam eden bölgelerde bulunan Hitit eserlerinin sergilendiği müzede Hitit arabası simülasyonu ile Hitit Kenti’ni gezebilirsiniz.

Ayasofya Müzesi/ İstanbul

https://ayasofyamuzesi.gov.tr

537 yılında Hıristiyan aleminin en büyük mabedi olarak İmparator Jüstinyen tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’un kalbinde yer alan yapı, İstanbul’un fethi ile camiye dönüştürülmüş ve 1935 yılında müze olmuştur.

İstanbul Modern/ İstanbul

https://www.istanbulmodern.org/

2004 yılında kurulan müze, çağdaş ve modern sanat sergileri düzenleyen ilk müze olma niteliğine sahiptir. Süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, kütüphane, restoren ve hediye mağazaları ile çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği müze oldukça ilgi çekiyor.

Bursa Kent Müzesi/ Bursa

https://www.bursakentmuzesi.com

Bursa tarihi ile zemin kattan gezmeye başlayacağınız müzenin birinci katında kentin eğlence, yemek kültürü, Hacivat ve Karagöz’ün öyküsü yer almaktadır. Bodrum katında ise el sanatları çarşısında bulunan kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci ve yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır. Müze için “Kent müzeciliğinde örnek yapıda” tanımlaması yapılmaktadır.