Bin yıllar öncesine gittiğimizde yüzlerce sembolden oluşan ve herbir işaretin belli bir ses veya kelimeyi temsil ettiği hiyerogliflerle veya çivi yazılarıyla karşılaşmamız oldukça doğal bir durumdu. Bu süreçte dil yazma sistemleri hiyeroglif ve sembollerle anlatımdan kelimelere doğru evrilse de milenyumun başlarından itibaren yeniden bir geçmişe dönüş yaşanıyor.
Neden emojiler bu kadar yaygınlaştı?
Gerçek hayatta
konuşurken kendimizi sadece sözcüklerle ifade etmiyoruz, aynı zamanda sesimizi,
mimiğimizi ve beden dilimizi (sözsüz iletişim) de kullanıyoruz. Bu iletişim
araçları duygularımızı karşı tarafa aktarmada yardımcı oluyor.
Ayrıca yazılı olarak bir ironi veya espri yaparken karşı tarafın mimikler
olmadan bizi tam olarak doğru anlaması her zaman mümkün olmuyor. İşte tam bu
noktada emojiler imdadımıza yetişiyor. Böylelikle emoji kullanarak espri veya
ironi yaptığımızı göstermiş oluyoruz.
Emojiler nerelerde kullanılıyor?
Asında tüm sosyal medya hesaplarımızda ve çevrimiçi sohbet uygulamalarında emoji kullanımı oldukça yaygın, hatta sadece emojileri kullanarak bile küçük diyaloglar kurmak mümkün. Kimileri karşı tarafa yazdıklarını emojilerle daha iyi ifade etmeye çalışırken, kelimelere duygu katarken, kimileri de kelime fazlalığından kaçınmak amacıyla emoji kullanıyor.
Artık her yerde emoji çeviri sözlükleri ve resminizi emojiye çeviren uygulamalara hatta emoji çevirmenlerine bile rastlamak mümkün!
Yeni teknolojiler ise mutluluk, şaşırma, üzüntü, öfke, iğrenme, korku ve hor görme duygularınızı kamera yoluyla tespit edip video görüşmelerinize bunları emoji olarak yansıtıyor. En ilginci o esnada bir mimik yapmıyorsanız bunu da nötr olarak algılayıp bu şekilde yansıtan bir yapay zekadan bahsediyoruz.
Kurumsal Platformlarda Emoji
Global reklam ve tanıtımlarda emojiler yavaş yavaş yer almaya başladı fakat ülkelere göre anlamları değiştiklik gösterebildiğinden yerelleştirme unsuru açısından riskli oldukları için kelimeler ve görselle anlatım ön planda.
Kurum içi iletişimde emojiler oldukça yaygınken, kurum dışı resmi yazışmalarda emojiler sadece e-posta içlerine sıkışmış durumda.
Emojiler her yerde aynı anlamı mı taşıyor?
Emojilerin anlamı tüm dünyada aynı değil, hatta aynı ülkede yaşayanlar arasında bile emojilerin farklı yorumları olabiliyor, bunu aynı mimikler gibi düşünebiliriz.
Birçok ülkede ateş emojisi gerçek anlamında kullanırken Trinidad ve İngiltere’de “cazibe” anlamına gelmekte.
Birleştirilmiş eller emojisinin ise sevinçle el çırpma, dua etme, kutsama gibi birçok farklı manası var. Japonca’da ise teşekkür ederim demek.
Boynuz emojisi Uruguay, Küba, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya’da şans anlamındadır, nazardan ve kötü gözden sakınılması adına gönderilir. Fakat diğer ülkelerde eşi tarafından aldatılmak anlamına da gelir.
Çin’de sallanan el emojilerini veda, ilişkinin ve görüşmenin bitirilmesi anlamına gelir. Dolayısı ile Çin’de birine “görüşmek üzere” diye el salladığınızda, o kişiyi bir daha asla göremeyebilirsiniz!
Para ve spor ile ilgili emojiler en çok Kanada’da kullanılır.
En çok kalp emojisi romantizmin beşiği Fransa’da görülürken, Rusya’da kar ve soğuk hava ile ilgili emojilere rastlanır.
Arapça konuşan ülkelerde en çok gül ve sıcak havayı simgeleyen emojiler kullanılır.
Barış işareti İngiltere’de, baş parmak havada şeklindeki onay işareti ise İran, Irak, Nijerya ve Afganistan’da küfür/hakaret anlamı taşıyor.
En çok kullanılan emojiler
Amerika’da en çok gülen yüz emojisi yaygınken, Kanada kırmızı kalp emojisini benimsemiş durumda. İngiltere’de ise gülen ağlayan surat emojisi yaygın. Sosyal medyada en çok gözlerinden yaş gelerek gülmek emojisi kullanılıyor. Bunu gözlerden çıkan kalp emojisi izliyor.