Gayrimenkul Nedir?: Oldukça genel bir kavram olan gayrimenkul basitçe, taşınamayan mal (çoğunlukla bina, arsa apartman, tarla ev vb.) olarak tanımlanabilir.
Tapu Nedir?: Kayıtlara geçen en eski kelimelerden biri olan tapu, “tapuk” kelimesinden türetilerek Eski Türkçe’de “güven” anlamına gelmektedir.
Tapu Senedi Nedir?: “Tapu Senedi, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, bir araziye ait belli bir bölüm ya da bu arazi üzerinde inşa edilmiş bağımsız bölüm/bölümlerin malikini gösteren resmi bir belgedir.” Mülkiyeti-sahipliği ve düzenlendiği mülk ile ilgili kısa bilgileri içerir.
Türkiye’de bu arsa ve yapı işlemlerinin kayıtları, Tapu ve Kadastro dairesi başta olmak üzere belediyeler ve belediyenin olmadığı yerlerde de bayındırlık müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, genel bütçe içerisinde ayrı bütçeli bir kamu kuruluşudur ve taşınmaz mallara ait her türlü, tescil (kayıt), kadastro, yenileme işlemlerini yürürlükteki mevzuatlara göre yapar, tapu sicillerini ve kadastral topogrofik haritaları düzenler ve uygular.
Taşınmaz mal tek bir şahsa ait olabileceği gibi birden fazla şahsa da ait olabilir. Eğer, taşınmazın tamamı tek bir şahsa aitse buna tam (müstakil) mülkiyet denmektedir. Taşınmaz bir tek şahsa ait değil de birden fazla şahsa ait ise buna toplu mülkiyet denir. Hisseli yer almak da çoğu zaman beraberinde sorunlar getirebilir. Çünkü hisseli taşınmazlarda hissedarların belli bir yerleri yoktur. Her hissedar taşınmazın her bir zerresine ortak olduğu için şurası benim diyemez. Lakin noterden anlaşarak yerlerini belirleyebilirler ardından noter anlaşmasını tapu siciline şerh ettirebilirler. İmar durumunun uygunluğu belirkendikten sonra, yani belediye izin verdiği takdirde haritaya bağlayıp yerlerini tamamen de ayırabilir, müstakil tapu alabilirler.
Kat mülkiyetine geçmiş olan her bir apartman dairesi veya villa ayrı bir taşınmaz, yani ayrı bir bağımsız bölümdür. Bu yüzden her bir bağımsız bölüm için ayrı tapu senedi düzenlenir. Kat irtifakı kurulmuş dairelerin her biri için de ayrı bir tapu senedi verilmektedir.
Kat Mülkiyeti Nedir?: Bir apartmanda, ilgili yasaya göre edinilmiş olan bağımsız bölüm mülkiyetine denir.
Kat İrtifakı Nedir?: İnşaatı yapılacak veya yapılmakta diğer bir deyişle inşaatı henüz bitmemiş olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin/apartmanın hissesine düşen arsa tapususuna denmektedir.
TAPU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Arsa-Tarla Tapusu: Üzerinde yapı bulunmayan, imarlı olsun veya olmasın boş parsel olarak tescil edilen gayrimenkul türüdür.
Bina Tapusu (Cins Tashihi): Bu tür tapu senetlerinde Ana Gayrimenkul niteliği mevcuttur yani bağımsız bölüm ve niteliği bulunmaz. Yani gayrimenkul bir bütün olarak son hali ile tescil edilmiştir. Bölümlere ayrılamadığı gbi sadece bütün olarak veya bütünün hissesi olarak satışı yapılabilir.
Kat İrtifakı: Ana bir yapıya ait bölümlerinin ayrı ayrı tapuya tescil işlemidir.
Kat Mülkiyeti: Kat mülkiyeti ise evin sahibinin tam olarak şahsınızın olduğunu gösteren bir belge olup ancak tüm bina tamamlandığı vakit kurulabilmektedir.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapuları, arsa ve tarla tapularının içermiş olduğu bilgi ve ayrıntılar sebebiyle biraz farklılık göstermektedir. Bu tapu çeşitlerinde dairenin katı, arsa payı, bağımsız bölüm numarası gibi detaylar da bulunmaktadır. Eğer bu bilgiler yer almıyorsa, o taşınmaz üzerinde henüz kat irtifakı kurulmamış veya kat mülkiyetine geçilmemiş olduğu anlaşılabilir.
Devre Mülk: Devre Mülk, bir gayrimenkulün mülkiyetine senenin belli dönemleri için sahip olma hakkına denir.
TAPU SENEDİ NEDEN 2 RENKTİR?
Tapu, pembe ve mavi olmak üzere iki renkli hazırlanabilmektedir.
Pembe renkli tapular, söz konusu mülkün projesinde onaylı bağımsız bölümleri olduğunu, kullanım alanlarının ve hisselerinin tespit edildiğini ifade etmektedir.
Mavi çerçeveli tapular ise söz konusu mülkün bir arsa olduğunu gösteriyor. Arsa tapusunda kullanılan mavi renk, arsanın herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini de simgeliyor.
TAPU SENEDİ ÇEVİRİSİ/TAPU SENEDİ TERCÜMESİ
Tapu senedi çevirileri, yazılı ve sözlü olarak ikiye ayrılır. Taşınmaza ait satış bedeli, yüzölçümü, kat irtifakı/kat mülkiyeti, niteliği, gibi tüm bilgilerin yer aldığı tapu senedinin çevirisi titizlikle yapılmalıdır. Hukuki bir belge olması sebebiyle ise herhangi bir yazım ve rakam hatasına yer yoktur.
Tapuda sözlü çevirmenlik/tercümanlık ise ilgili tapu ve kadastro dairelerinde yapılmakta olup yabancı vatandaşlar için şart koşulan bir işlemdir. Satın alacağınız taşınmaz ile ilgili öncesinde tapu dairesinden randevu alınması gerekmektedir. Satın alacak kişi yabancı uyruklu ise adli yeminli çevirmen tarafından sözlü çeviri işleminin yapılması ve yeminli çevirmenin adliyeden yeminli olduğunu gösteren belgesinin tapu dairesindeki yetkili kişilere ibraz edilmesi/verilmesi gerekmektedir. Randevu işlemi tamamlanınca çevirmene/tercümana bilgi verilir ve belirtilen saatte sözlü çeviri/tercüme işlemi gerçekleştirilir. Tapuda sözlü çevirmenlik yapabilmek için belirtildiği gibi noter yeminli bir adli tercümanla çalışılması şarttır.
Dijital Tercüme olarak Beylikdüzü Skyport Residence’daki şubemizde hem Beylikdüzü Tapu Dairesinde hem de Esenyurt Tapu Dairesinde yeminli çevirmen/tercüman kayıtlarımız mevcut olup, talebiniz doğrultusunda sizlere en kolay şekilde hizmet vermekteyiz. İletişim için 0212 220 43 03 numaralı telefondan veya info@dijitaltercume.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Bunun yanında İstanbul Gayrettepe ve İzmir Bayraklı’da bulunan diğer ofislerimizde de tapuda işlem yapmaya haiz yeminli çevirmenlerle çalışmaktayız.
Adres (Merkez): Vefabey Sokak Yuva Apt 4/14 Gayrettepe-Beşiktaş-İstanbul – 0212 220 43 04
Adres (Şube): Yakuplu Mah. Hürriyet Bulvarı Skyport Residence Kat:9 Daire: 107 Beylikdüzü/İstanbul (Marmarapark’ın karşısında bulunan Gülyapı binası) – 0212 220 43 03
Adres (Şube): Manas Bulvarı Folkart Towers A Kule 1906 Bayraklı-İzmir – 0232 502 43 99